Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Προπονήσου όπως παίζεις στον αγώνα!

Η προσέγγιση της προπόνησης με βάση τη θέση, είναι πολύ διαδεδομένη σε όλα τα μεγάλα club στο εξωτερικό, ενώ και στη χώρα μας έχει αρχίσει να απασχολεί τις ομάδες και τις ακαδημίες.

Η Barcelona είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις, που το ασκησιολόγιο είναι πολύ εξειδικευμένο σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των θέσεων, με τεχνικοτακτικές ασκήσεις που εξυπηρετούν όλους τους τομείς προπόνησης

Η Liverpool επίσης έχει δώσει έμφαση σε παρόμοια προσέγγιση σε πρώτη ομάδα και ακαδημίες. 


 

Εξειδικευμένες ασκήσεις με χαρακτηριστικά θέσης χρησιμοποιούνται επίσης, σε επαναφορά από τραυματισμούς για να προετοιμάσουν καλύτερα τον ποδοσφαιριστή, στις απαιτήσεις των αγώνων.

Γιατί προπόνηση θέσης;

Σε Elite επίπεδο ή ενηλίκων γενικότερα, είναι πολύ σημαντική η εξειδικευμένη προπόνηση με βάση τη θέση, απλά γιατί υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί σχηματισμοί που ορίζουν ρόλους και απαιτήσεις!

Επίσης, για να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής, είναι απαραίτητη η εξειδίκευση σε σχέση με τις  ιδιαιτερότητες της θέσης που αγωνίζεται. Οι τεχνικοτακτικές κινήσεις που συναντά μέσα στο παιχνίδι, απαιτείται να προπονηθούν με ειδικό ασκησιολόγιο. Αυτό θα περιλαμβάνει όλες αυτές τις τεχνικές-τακτικές της θέσης (οδήγημα, μικρή-μεσαία-μεγάλη μεταβίβαση, σουτ,  κεφαλιά, 1vs1, 2v1,  κ.α.) στο χώρο δράσης του ποδοσφαιριστή, με συνθήκες προσομοίωσης αγώνα!

Ερωτήματα-προβληματισμοί...

Σε μια προπόνηση με σουτ, όλοι οι ποδοσφαιριστές θα εκτελέσουν μέσα από τις επαναλήψεις συγκεκριμένο αριθμό σουτ, συχνά από τον κεντρικό άξονα. 

Ακόμα και αυτοί που στον αγώνα, σπάνια θα βρεθούν σε αυτή τη θέση π.χ. Ακραίος αμυντικός 
Πόσο χρήσιμο είναι ένας Κεντρικός Αμυντικός, να εκτελεί σέντρες από το πλάι στην περιοχή; 
Ο Ακραίος Επιθετικός  συνήθως σουτάρει από διαγώνιες στην εστία θέσεις. Τι θα ήταν πιο χρήσιμο, να πάρει μέρος σε μια άσκηση που τον φέρνει κάθετα στον άξονα για σουτ ή στους χώρους που κινείται;
Ζευγάρια-3άδες-4άδες (υποομάδες δηλαδή ποδοσφαιριστών), που εκ των πραγμάτων συνεργάζονται με βάση το σχηματισμό, πρέπει να προπονούνται πιο στοχευμένα;

Ο προπονητής θέσης στο ποδόσφαιρο λοιπόν...

Εστιάζει στη διαφορετικότητα των θέσεων, τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά  που  πρέπει να βελτιωθούν μέσα από την προπόνηση. Αυτό περιλαμβάνει την ατομική προπόνηση στην ομάδα ή εκτός προπονήσεων. Αφορά  και ασκήσεις υποομαδικής συνεργασίας και τακτικής, που μπορούν να εφαρμοστούν και εντός ομαδικής προπόνησης. Οπότε προτείνει και εφαρμόζει, πιο εξειδικευμένη δουλειά, πριν την προπόνηση, μέσα στην προπόνηση, στο τέλος της προπόνησης. Αυτό μπορεί να γίνει και συνδυαστικά σε θέσεις και γραμμές, αφού η κάθε θέση συνεργάζεται με τις άλλες. 
Πρόκειται για ένα ρόλο που απαιτεί εξειδίκευση και θα έρθει στο προσκήνιο πολύ δυναμικά τα επόμενα χρόνια, είτε σε ατομικό επίπεδο ενασχόλησης σαν personal, είτε σαν staff ομάδας.
Η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει εξειδικεύσεις θέσεων: Προπονητής Αμυντικών-προπονητής Μέσων, προπονητής Επιθετικών κ.ο.κ.
Σαν personal trainer θα έχει αντικείμενο κυρίως να συμπληρώσει την προπόνηση elite αθλητών 14-19 ετών, να τους προετοιμάσει για την είσοδο τους στο αντρικό, αλλά και να βελτιώσει ατέλειες και ελλείψεις σε μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, σε μεταβατικές-κενές περιόδους.
Σε επίπεδο ομάδας σαν συνεργάτης του πρώτου προπονητή, θα μπορεί να βελτιώνει προπονητικά κενά, να εξειδικεύει κινήσεις ποδοσφαιριστών με βάση το σχηματισμό, να βελτιώνει δυνατά σημεία, να συμπληρώνει με ρεαλιστική προσέγγιση ασκήσεων σε κινήσεις-εντάσεις το πρόγραμμα σε ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τραυματισμό και είναι στο τελικό στάδιο επαναφοράς, να προπονεί στοχευμένα ποδοσφαιριστές εκτός αποστολής. 
Βλέπουμε λοιπόν πόσο σημαντικός και απαραίτητος είναι αυτός ο ρόλος, στο οικοδόμημα μιας ομάδας και πόσο μπορεί να επηρεάσει θετικά το αποτέλεσμα της προπονητικής διαδικασίας.
Για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του, θα πρέπει να αναλύσει τις ιδιαιτερότητες της κάθε θέσης, όχι μόνο σε σχέση με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και σε σχέση με τους σχηματισμούς και τις διαφορετικές τακτικές προσεγγίσεις.
Θα πρέπει να έχει γνώση των απαιτήσεων, οπότε απαιτείται να χρησιμοποιήσει ερευνητικά δεδομένα για αποστάσεις, μέτρα και ταχύτητες κάλυψης, για να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος των ποδοσφαιριστών. Εδώ χρειάζεται η συνεργασία-επικοινωνία του με γυμναστές, προπονητές φυσικής κατάστασης κ.α για να εξειδικευτούν τα περιεχόμενα της προπόνησης.
Η ανάλυση κινήσεων από ποδοσφαιριστές και ομάδες υψηλού επιπέδου, θα πρέπει να είναι ο οδηγός για τις ασκήσεις που θα εφαρμόζει
Στην επιτυχία της διαδικασίας, η προοδευτικότητα του ασκησιολογίου σε απαιτήσεις είναι πολύ σημαντική!

Πότε ξεκινά αυτή η εξειδικευμένη προπόνηση;

Από την ηλικία των 14+ μπορούμε να αρχίσουμε αυτή τη διαδικασία εξειδίκευσης, λαμβάνοντας υπόψη τα ατομικά χαρακτηριστικά των νεαρών ποδοσφαιριστών. Με στοχευμένη προπόνηση ο νεαρός αθλητής θα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στην είσοδό του στην 1η ομάδα, αφού όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά της θέσης θα έχουν βελτιωθεί, μέσα από μια διαδικασία 4-5 ετών.


Η προπόνηση θέσης συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας ενός ποδοσφαιριστή, καθώς πάντα υπάρχουν ή προκύπτουν απαιτήσεις βελτίωσης.

Επίλογος

Οι ασκήσεις αυτής της μορφής προτείνονται και για ολιγομελή γκρουπ (π.χ. τους ποδοσφαιριστές που μένουν εκτός αποστολής ή εκτός ενός τακτικού προγράμματος από τον πρώτο προπονητή), καθώς δίνουν το πλεονέκτημα της προπόνησης με βάση τη θέση τους και συνδυασμό θέσεων.
Είναι σημαντικό πως ο ποδοσφαιριστής νοιώθει, ότι ο προπονητής-γυμναστής ενδιαφέρεται και ασχολείται με την ατομική του βελτίωση.
Μπορεί μια προπόνηση την εβδομάδα να έχει σαν κύριο στόχο την εξειδίκευση σε σχέση με τη θέση.
Σε ερασιτεχνικές ομάδες, που οι προπονητές συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα πολλών απουσιών, είναι μια καλή λύση για ουσιαστική προπόνηση των παρόντων.
Η μεταβατική περίοδος προσφέρεται για βελτίωση ατομικών χαρακτηριστικών, σε όλους τους τομείς-επίπεδα. 

Βασίλης Παπαδάκης-Προπονητής-Συγγραφέας του βιβλίου ''Προπόνηση θέσης στο ποδόσφαιρο''





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου