Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Προπόνηση Ακραίων Επιθετικών

 Άσκηση με βάση τη φιλοσοφία του βιβλίου ''Προπόνηση θέσης στο Ποδόσφαιρο'', με στόχο την ατομική τεχνική  βελτίωση και την υποομαδική συνεργασία-συγχρονισμό των ποδοσφαιριστών. Τα τεχνικά στοιχεία που προπονούνται είναι το οδήγημα, η υποδοχή, το σουτ εκτός περιοχής, η πάσα/σέντρα και η τελική προσπάθεια. Εξελίσσεται με 3 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται ως ακραίοι, οι οποίοι εναλλάσσονται στους ρόλους δημιουργού-εκτελεστή. Ο αριθμός των ποδοσφαιριστών μπορεί να αυξηθεί ή και να μειωθεί, αν ο προπονητής παίξει το ρόλο του πασαδόρου.

Ο ποδοσφαιριστής Α οδηγεί την μπάλα, εκτελεί 2 προσποιήσεις στα ομοιώματα και σουτάρει με δύναμη, προσπαθώντας να σκοράρει εκτός περιοχής.
Ο ποδοσφαιριστής Β οδηγεί την μπάλα, εκτελεί προσποίηση στο πρώτο ομοίωμα και στη συνέχεια στο δεύτερο ομοίωμα, συνεργάζεται για πάσα 1-2 με τον Α, ο οποίος μετά το σουτ τοποθετείται ανάλογα. Υποδέχεται εντός περιοχής  και προσπαθεί να πετύχει τέρμα στο τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα.

Ο ποδοσφαιριστής Γ εκτελεί οδήγημα ανάμεσα από κώνους (σλάλομ), συνεργάζεται με τον ποδοσφαιριστή Β ο οποίος τον υποστηρίζει, για να ξεπεράσουν το ομοίωμα με πάσα 1-2 και σεντράρει στην περιοχή για τον Α, που προσπαθεί να σκοράρει με 1 επαφή.

Οργάνωση: 
α. Εκτέλεση σε 3Χ 8' με κυκλική αλλαγή ρόλων ανά 8λεπτο. Στο πρώτο 8λεπτο, ο Α είναι στο σουτ και τις πάσες υποστήριξης, ο Β στο τετ-α-τετ και την εκμετάλλευση της σέντρας και ο Γ στη σέντρα. Στο δεύτερο 8λεπτο ο Β στο σουτ και τις πάσες υποστήριξης, ο Γ στο τετ-α-τετ και την εκμετάλλευση της σέντρας και ο Α στη σέντρα. Στο τρίτο 8λεπτο, ο Γ είναι στο σουτ και τις πάσες υποστήριξης, ο Α στο τετ-α-τετ και την εκμετάλλευση της σέντρας και ο Β στη σέντρα.
β. Εκτέλεση με αλλαγή ρόλων ανά επανάληψη σε 2-3 σετ.
γ. Με 2 ποδοσφαιριστές ο προπονητής, εκτελεί χρέη πασαδόρου για τα 1-2.
Δείτε στο παρακάτω video την εκτέλεση της άσκησης  ολόκληρη ή σε κομμάτια ανά παίκτη.

Παραλλαγή:
Αν οι ποδοσφαιριστές είναι 4 ή περισσότεροι, μπορεί να διαφοροποιηθεί η εκτέλεση δημιουργώντας 2 υποομάδες, με αλλαγή ρόλων ανά σετ.
Στο πρώτο σετ, η υποομάδα των Α και Β είναι στις τελικές προσπάθειες και η υποομάδα των Γ και Δ στις σέντρες. Σε κάθε επανάληψη ο Α αλλάζει ρόλο με τον Β και ο Γ με τον Δ. Σε αυτή την παραλλαγή ο Α όπως φαίνεται στο σχήμα, εκτελεί 3 τελικές ενέργειες συνεχόμενες: Ξεκινά με οδήγημα και σουτ (κινήσεις με μαύρο χρώμα), επιστρέφει σε δεύτερη μπάλα και με συνεργασία 1-2 τελειώνει τη φάση εντός περιοχής (κινήσεις με μπλε χρώμα) και ολοκληρώνει με κίνηση στο δεύτερο δοκάρι για να πετύχει γκολ από σέντρα (κινήσεις με κόκκινο χρώμα). Στη συνέχεια αλλάζει ρόλο με τον Β.  Ο Γ και ο Δ εναλλάσσονται στις σέντρες και η συνεργασία τους μπορεί να είναι 1-2 ή και κίνηση όβερλαπ. Στο δεύτερο σετ οι Α και Β είναι στις σέντρες και οι Γ και Δ στις τελικές προσπάθειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου