Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Προπόνηση θέσης: Mason Mount drill

O Mason Mount πέτυχε ένα εξαιρετικό γκολ απέναντι στη Liverpool, δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του. Το ταλέντο και η ικανότητα, σε συνδυασμό με εξειδίκευση, μέσα από ατομική και υποομαδική προπόνηση, μπορεί να δώσει λύσεις και να αποδειχτεί καθοριστική, τόσο για την ανάδειξη ενός ποδοσφαιριστή, όσο και για το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Η φάση του γκολ εξελίσσεται σε ανοικτό γήπεδο (αντεπίθεση), με αρκετούς ποδοσφαιριστές και από τις 2 ομάδες να εμπλέκονται. 


Η δημιουργία μέσα από συνδυασμένες κινήσεις παρόμοιων συνθηκών στο παιχνίδι, είναι απαραίτητη για να φτάσουμε σε τελικές προσπάθειες, αξιοποιώντας την ικανότητα στο 1vs1 συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών μας. Αν και η αντίδραση των αμυνομένων στην συγκεκριμένη φάση είναι λανθασμένη και σίγουρα υποτονική, ας δούμε πως εξασκείται η συγκεκριμένη κίνηση, με βάση την μεθοδολογία από το βιβλίο Προπόνηση Θέσης , δημιουργώντας 4 βήματα-ασκήσεις.

Βήμα 1: Εξάσκηση χωρίς τερματοφύλακα, με 4 στόχους στην εστία. Η άσκηση ξεκινά με οδήγημα και προσποίηση από τον ποδοσφαιριστή στον άξονα. Ταυτόχρονα ο ποδοσφαιριστής στην άκρη εκτελεί κίνηση για ξεμαρκάρισμα-δημιουργία χώρου. Υποδέχεται την μπάλα, οδηγεί παράλληλα στα ομοιώματα, προσποιείται και σουτάρει σε έναν από τους 4 στόχους (επιλογή χρώματος από παίκτη ή υπόδειξη από προπονητή).
Βήμα 2: Εξάσκηση με τερματοφύλακα, ακολουθώντας την ίδια μορφή στην άσκηση, με τον ποδοσφαιριστή πλέον να σουτάρει επιλέγοντας γωνία.
Βήμα 3: Εξάσκηση με προσθήκη αμυνομένου, αφαιρώντας το 2 ομοίωμα στην περιοχή. Ο αμυνόμενος τοποθετείται σε γωνία κάλυψης, για να ελέγχει το σουτ, αν ο επιτιθέμενος επιλέξει να σουτάρει, μετά την προσποίηση στο 1ο ομοίωμα. Αν δεν γίνει σουτ, εξελίσσεται μια συνθήκη 1vs1, που ολοκληρώνεται με σουτ, προσποίηση και τελείωμα ή ανάκτηση της μπάλας από τον αμυνόμενο. 
Βήμα 4: Προπόνηση σε αγωνιστικό παιχνίδι 4vs4 με 1 εστία και 2 μικρές. Με την έναρξη της κίνησης του παίκτη στον άξονα, δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε ο ακραίος να κινηθεί στην πλάτη του αμυντικού, με πλεονέκτημα χώρου. Ο κεντρικός αμυντικός πηγαίνει στο μαρκάρισμα, ενώ ο ακραίος αμυντικός κινείται εσωτερικά για να τον καλύψει. Το παιχνίδι εξελίσσεται πλέον σε ρεαλιστική μορφή. Εκτελούμε επαναλήψεις αλλάζοντας την πλευρά εκκίνησης.
Παραλλαγές-Προοδευτικότητα: α. Υπεραριθμία επιτιθέμενων 5vs4 με προσθήκη ενός επιθετικού μέσου ή 2ου επιθετικού β. Προσθήκη 1 επιπλέον παίκτη σε κάθε ομάδα (ένας κόκκινος αμυντικός μέσος-ένας μπλε επιθετικός μέσος) 
Σημείωση: Αντιστρέφοντας το στόχο, επικεντρωθείτε στην προπόνηση της αμυντικής λειτουργίας, σε παρόμοιες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου