Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Μιλώντας για Μονομαχίες...

  Οι μονομαχίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σε ένα αγώνα ποδοσφαίρου. Πολλές φορές αποτελούν την εξήγηση που δίνουν οι προπονητές για μια ήττα, ενώ το  κριτήριο της μαχητικότητας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την  αποτελεσματικότητα, στις αναλύσεις των δημοσιογράφων και των φιλάθλων του αθλήματος. Υπάρχουν έρευνες, (η αλήθεια είναι λιγοστές σε σχέση με τη σημασία τους), που  αποδεικνύουν πως οι περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά νίκης. Είτε μιλάμε για μονομαχίες εδάφους, είτε για εναέριες, είτε για φάουλ που προκύπτουν από μια διεκδίκηση της μπάλας, η επόμενη στιγμή πιθανότατα δίνει ένα πλεονέκτημα στον κερδισμένο ποδοσφαιριστή: 

Αν είναι επιτιθέμενος να κινηθεί σε ελεύθερο χώρο πλησιάζοντας την αντίπαλη εστία, να προκαλέσει έναν αντίπαλο δημιουργώντας ρήγμα στην αμυντική οργάνωση, να περάσει μια σημαντική πάσα, να σουτάρει σε μια τελική ενέργεια, να εκτελέσει ένα φάουλ από καλή θέση, ή ακόμα και ένα πέναλτι! 

Αν είναι αμυνόμενος να αποτρέψει μια ευκαιρία για γκολ ή μια τελική πάσα, να απομακρύνει την μπάλα, να δώσει χρόνο αμυντικής οργάνωσης, να οδηγήσει σε επιθετική μετάβαση αν κερδίσει κατοχή μπάλας! Πολλές οι υποπεριπτώσεις και φυσικά ο χώρος που κερδίζεται ή χάνεται μια μονομαχία είναι πολύ σημαντικός, καθώς όσο πιο κοντά στις εστίες είναι η διεκδίκηση, μεγαλώνει και η αξία της! 

Η ικανότητα ενός ποδοσφαιριστή στις μονομαχίες έχει να κάνει με πολλές διαφορετικές παραμέτρους όπως η τεχνική επιδεξιότητα, η τακτική γνώση, οι φυσικές ικανότητες αλλά και με το ψυχολογικό προφίλ να παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η αυτοπεποίθηση, η αποφασιστικότητα, η επιμονή είναι απαραίτητα συστατικά. Όλα τα παραπάνω βελτιώνονται με κατάλληλη εκπαίδευση-διδασκαλία-προπόνηση, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο ασκησιολόγιο και  ρεαλιστική προσέγγιση για την απόκτηση εμπειριών και κριτικής σκέψης. Με αυτό τον τρόπο, μπορεί ο ποδοσφαιριστής να αναλύσει γρήγορα και να δράσει με ταχύτητα, παίρνοντας τη σωστή απόφαση κάθε φορά!  Ποδοσφαιριστές με ικανότητα σε συγκεκριμένες κατηγορίες μονομαχίας, παίζουν σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι μιας ομάδας δίνοντας λύσεις αμυντικά και επιθετικά. Για το λόγο αυτό οι εταιρείες στατιστικής ανάλυσης που ασχολούνται με τα ομαδικά αθλήματα, προσμετρούν και αναλύουν παρόμοιες κατηγορίες ικανοτήτων ποδοσφαιριστών, όπως μονομαχίες εδάφους, εναέριες μονομαχίες, κλεψίματα, κερδισμένα φάουλ κ.α. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, που έχει δημοσιεύσει η SofaScore, με ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα 5 κορυφαία επαγγελματικά πρωταθλήματα της Ευρώπης και αφορούν την 5ετία 2015-20.

Κατηγορία μονομαχιών εδάφους Jan Vertonghen


Κατηγορία εναέριες διεκδικήσεις Bruno Alves


Κατηγορία τάκλιν Idrisssa Gueye


Κατηγορία επιτυχημένων προσποιήσεων Lionel Messi




Κατηγορία αναχαιτήσεις/κοψίματα Yohan Cabaye


Κατηγορία no dribbled Wojciech Szczecny


Σίγουρα το ταλέντο είναι σημαντικό για κάθε ποδοσφαιριστή, όμως πιο σημαντικό είναι η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του, μέσα από την προπόνηση της ομάδας και την εξειδικευμένη προσέγγιση σε σχέση με τα ατομικά χαρακτηριστικά και την θέση που αγωνίζεται. Κάθε κερδισμένη ή χαμένη μονομαχία, παίζει το δικό της ρόλο στην ατομική απόδοση του κάθε ποδοσφαιριστή, στην γενικότερη εικόνα της ομάδας του, όσο και στην  διαμόρφωση  του τελικού αποτελέσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου