Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Αμυντικός Μέσος



Στους περισσότερους σχηματισμούς είναι ο παίκτης κλειδί για τη σωστή λειτουργία της ομάδας, σε άμυνα και επίθεση. Απαιτεί υπευθυνότητα και εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, για να φέρει σε πέρας την υποστήριξη, τις καλύψεις και τη συνοχή των γραμμών. Σίγουρα πρόκειται για ένα ποδοσφαιριστή που διανύει πολλά χιλιόμετρα μέσα στο γήπεδο και θα πρέπει να «θυσιάζεται»
για την ομάδα! Θα πρέπει να επιδεικνύει δυναμισμό, αποφασιστικότητα και μαχητικό πνεύμα, για να μη χάνει μονομαχίες. Ο χώρος του είναι χώρος άσκησης μεγάλης-ασφυκτικής πίεσης για τον αντίπαλο. Εκεί κινούνται χαρισματικοί ποδοσφαιριστές, επικίνδυνοι για σουτ, διείσδυση ή τελική πάσα, οπότε δε
θα πρέπει να γυρίσουν με μέτωπο στην εστία μας. Πολλές φορές απαιτείται να βοηθήσει τους κεντρικούς αμυντικούς, είτε για να δημιουργηθεί αμυντική υπεραριθμία και πίεση στους αντιπάλους είτε για να καλύψει τις κινήσεις τους όταν βγαίνουν για μαρκάρισμα προς την άκρη ή προωθούνται με την μπάλα.


Το μπλοκάρισμα των σουτ είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο στο παιχνίδι του. Όταν είναι σε σχηματισμό με 1 αμυντικό χαφ, είναι πάντα πίσω από την μπάλα, ενώ όταν είναι 2, ο ένας πάντα μένει δημιουργώντας αμυντικό βάθος και ισορροπία-σιγουριά κατά τη φάση της ανάπτυξης της ομάδας μας. Στηρίζει την ανάπτυξη δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες (γωνίες) με τους ακραίους αμυντικούς τους οποίους ενίοτε βοηθά και στα μαρκαρίσματα. Ορίζει το pressing στον αντίπαλο, κατευθύνοντας τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές μπροστά του. Σημαντικό στοιχείο που πρέπει να διαθέτει είναι μέσα από το διάβασμα του παιχνιδιού η αλλαγή της κατεύθυνσης επίθεσης, προς την αδύνατη πλευρά του αντιπάλου. Θα πρέπει να είναι αλάνθαστος στο κράτημα της μπάλας και τις πάσες του και γενικότερα να δίνει την απόλυτη αίσθηση της ασφάλειας (100%) σε κάθε ενέργειά του!
Στο βιβλίο (μεταξύ άλλων) παρουσιάζονται 23 ασκήσεις για την ατομική και υποομαδική προπόνηση των ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται στο χώρο του κέντρου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου